Archive | Aktivitete

Maturantet e medresesë së Prishtinës mbajtën mbrëmjen e maturës.

Në amfiteatrin e medresesë, duke filluar nga ora 20:00, filloi mbrëmja e maturës e gjeneratës së 11-të e nxënëseve të medresesë Alauddin të Prishtinës.

Falja e namazit të akshamit ishte gjëja me të cilën filloi kjo mbrëmje.

Në këtë mbrëmje ishin të ftuar mysafir nga Kryesia e Bashkësisë Islame të Kosovës të cilët i përfaqësonte prof Fahrush Rexhepi me prof. Vedat Sahiti dhe Fatmir Ilazi.

Të ftuar ishin drejtoria,  pjesë nga këshilli arsimor edukativ e punonjës tjerë të shkollës.

Programi siç edhe e do rendi filloi me ajete kuranore të cilat i këndoi nxënësja maturante Arnore Mehmeti. Programin e udhëhoqi Agime Zeneli.

Në emër të Kryesisë së Bashkësisë Islame të Kosovës foli prof. Resul Regjepi i cili pos përshëndetjeve dhe urimeve të përzemërta e lutjeve për sukses shprehi përkrahjen e parezervë të Kryesisë së Bashkësisë Islame për medresenë dhe për edukimin e nxënseve në veçanti.  Me fjalë përshëndetës vazhdoi drejtori i medresesë z. Bahri Simnica i cili falënderoi gjeneratën për korrektësinë punën dhe angazhimin e bërë.

Kujdestarja prof. Hatixhe Jashanica-Sadriu  pasi bëri një pasqyrë të shkurtër të punës me këtë gjeneratë, nga zemra falënderoi nxënësit për bashkëpunimin e tyre dhe korrektësinë e tyre me këdo në shkollë. Falënderimi për këtë sukses i takon Allahut, pastaj merita për këtë sukses padyshim është e përbashkët, sepse vetëm me punë të mirëfilltë kolektive mund të arrihet sukses i kënaqshëm.

Në emër të kryetarit shkollës foli nx. Hyrishahe Morina

Pas kësaj pjese oficiale pasoi darka e shijshme e cila tanimë është zakon i njohur i kuzhinës punëtore të medresesë.

Pas namazit nxënësit shpërndanë dhuratat që kishin përgatitur përë mysafirët, për të vazhduar me pjesën artistike të programit.

Programi ishte i pasur me ilahi, skeçe dhe paraqitje në sllajde më projektor të momenteve interesante të kësaj gjenerate.

Medreseja Alauddin i uron çdo të mirë këtyre nxënësve maturantë duke e lutur të Madhin Allah të iu jap shumë suksese.

– – – – – – –

Fotogaleria:

Posted in AktiviteteComments Off

Mbahet mbrëmja e maturës e gjeneratës së 45–të të medresesë Alauddin

Në këtë vit medreseja Alauddin e Prishtinës përcjell gjeneratën e saj të 45 – të. Pikërisht sot më 17.05.2012 në amfiteatrin e shkollës u mbajt mbrëmja e maturës së kësaj gjenerate.

Mbrëmja filloi në ora 18:00 në të cilën ishin ftuar mjaft mysafir. Nga Kryesia e Bashkësisë Islame në këtë mbrëmje matureje morën pjesë prof. Resul Rexhepi dhe prof. Vedat Sahiti.

Të ftuar ishin i tërë stafi punonjës i medresesë së Prishtinë dhe profesorë që dikur kishin qenë mësimdhënës të kësaj gjenerate.

Programi siç edhe e do rendi filloi me ajete kuranore të cilat i këndoi nxënësi maturant Valdet Gashi. Programin e udhëhoqi Qëndrim Krasniqi.

Me fjalë përshëndetës filloi drejtori i medresesë z. Bahri Simnica i cili falënderoi gjeneratën për korrektësinë punën dhe angazhimin e bërë.  Në emër të Kryesisë së Bashkësisë Islame të Kosovës foli prof. Resul Regjepi i cili pos përshëndetjeve dhe urimeve të përzemërta e lutjeve për sukses shprehi përkrahjen e parezervë të Kryesisë së Bashkësisë Islame për medresenë dhe për nxënësit e saj.

Kujdestari prof. Driton Arifi pasi bëri një pasqyrë të shkurtër të punës me këtë gjeneratë, nga zemra falënderoi nxënësit për bashkëpunimin e tyre dhe korrektësinë e tyre me këdo në shkollë. Falënderimi për këtë sukses i takon Allahut, pastaj merita për këtë sukses padyshim është e përbashkët, sepse vetëm me punë të mirëfilltë kolektive mund të arrihet sukses i kënaqshëm.

Prof. Rrahim Aliu si kujdestar nderi përshëndeti nxënësit maturantë duke iu uruar shumë suksese dhe mirësi në jetë.

Prof. Ekrem Simnica me pamundësi për të qënë në këtë mbrëmje për shkak të udhëtimit të tij jashtë vendit nxënësit maturantë i përshëndeti nëpërmjet një SMS të cilin publikisht të emër të tij e lexoi nxënësi Qëndrim Krasniqi.

Në emër të kryetarit shkollës foli nx. Liridon Zhegrova, kurse nx. Besar Miftari foli në emër të kryetarit të klasës.

Pas kësaj pjese oficiale pasoi darka e shijshme e cila tanimë është zakon i njohur i kuzhinës punëtore të medresesë.

Pas darkës  u fal namazi i akshamit në xhaminë e shkollës.

Pas namazit nxënësit shpërndanë dhuratat që kishin përgatitur për të gjithë mysafirët, për të vazhduar me pjesën artistike të programit.

Programi ishte i pasur me ilahi, skeçe dhe paraqitje në sllajde më projektor të momenteve interesante të kësaj gjenerate.

Medreseja Alauddin i uron çdo të mirë këtyre nxënësve maturantë duke e lutur të Madhin Allah të iu jap shumë suksese.

17.maj.2012

Prishtinë

Posted in AktiviteteComments Off

MEDRESEJA E PRISHTINËS FITON VENDIN E PARË NË GARAT E TRETA NDËRKOMBËTARE NË GJUHËN ARABE

Sot në Bursa të Turqisë u mbajtën garat e treta ndërkombëtare në gjuhën arabe, ku morën pjesë tetë shtete nga Ballkani dhe Turqia, ndër to edhe Kosova, e cila u përfaqësua nga Medreseja e Mesme “Alauddin” e Prishtinës.

Medreseja fitoi dy vendet e para:

– në oratori fitoi nxënësi Aid Musliu

-në ilahi  fitoi grupi, të cilit i priu nxënësi  Egzon Ibrahimi. Në këtë grup ishin edhe nx. Sumeja Hashani, nx. Gentiana Sadiku dhe nx. Xhevdet Rizahu.

– në poezi – recitim nxënësja Besa Kqiku fitoi vendin e dytë.

Vlenë të theksohet se ekipi kosovar, i prirë nga prof. Fadil Hasani dhe prof. Vahid Haxhiu pati performancë të shkëlqyer dhe u dallua në çdo aspekt,  madje edhe me  garderobë kombëtare dhe rekuizita shtetërore.

Garat  i hapi me lexim të bukur të Kur’anit nx. Egzon Ibrahimi nga shkolla e jonë, që ishte një nder i veçantë për grupin tonë, i njëjti do të lexojë Kur’an edhe në mbrëmjen solemne që do të mbahet më 20.05.2012.

I tërë grupi nga Kosova për performancë të shkëlqyer fitoi shpërblimin për të shkuar në UMRE.

BURSA, 17.05.2012

Posted in AktiviteteComments (3)

Ekipi garues i medresesë Alauddin arriti në Turqi

Gjashtë nxënës garues te medresesë Alauddin të Prishtinës dhe dy profesorët e gjuhës arabe F. Hasani dhe V. Haxhiu arritën në

Stamboll me datën 15.05.2012. Ata sot vazhduan rrugën për në Bursa ku do të zhvillohen garat e

treta ndërkombëtare në gjuhën arabe me datën 17.05.2011, kurse ceremonia e ndarjes se shperblimeve do të

zhvillohet më 20.05.2012 në Stamboll.

Guaruesit u pritën në aeroport nga organizatorët, z. Murad Daudov dh Osman Aktash.

Sot u pritën nga kryetari i beledijes Jëldërëm, gjegjësisht nga kryetari i Bursës z. Ozken Keskin,  i cili njëherit është edhe nikoqir i garës. Gara zhvillohet në tri fusha: Në poezi – recitim, në oratori (hitabe) dhe në ilahi. Nxënësit garues nga Kosova janë:

1.Besa Kqiku – recitim

2. Aid Musliu – oratori

3. Egzon Ibrahimi – ilahi

4. Xhevdet Rizahu – ilahi

5. Sumeja Hashani – ilahi dhe

6. Gentiana Sadiku – ilahi

Prof. Fadil Hasani

Bursa, 16.05.2012

Posted in AktiviteteComments Off

Maturantët mbajnë hytben e tyre të fundit në medrese

Gjenerata e 45 – të e medresë së mesme Alauddin të Prishtinës, mbajti hytben e fundit të saj. Ishte një moment plot emocione dhe krenari e ndjenjë triumfi.

Në vijim teksti i plotë i kësaj hytbe xhumajeje:

Falënderimi i takon vetëm All-llahut, i Lavdëruar qoftë Ai, i Përhershmi që s’ka fillim, i Amshueshëmi që s’ka mbarim, Krijuesi që kur e krijoi këtë botë, ia veshi asaj petkun e përkohshmërisë dhe gjithçka në të e bëri të ketë fillim dhe mbarim! Salavat nga thellësia e zemrës i dërgojmë atij, me nurin dhe dritën e të cilit u shndërit e tërë bota. I dërgojmë përshëndetjet tona  të veçanta Muhammedit s.a.v.s. i cili me një sakrificë dhe vetëmohim të skajshëm i mësoi njerëzisë Islamin-rrugën e lumturisë. Selam dhe përshëndetje  u dërgojmë edhe  familjes së tij të ndershme, shokëve të tij besnikë-sahabëve dhe të gjithë ndjekësve të përkushtuar të rrugës së tij të ndritur, deri në Ditën e Premtuar.

Të nderuar profesorë dhe ju të dashur e të respektuar nxënës, vërtetë njeriu është i prirë që gjërat e çmueshme dhe ato që kanë rëndësi në jetën e tij, t’i  vlerësojë vetëm kur u afrohet përfundimi i tyre. Nderin dhe privilegjin që All-llahu na e bëri, shpesh nuk kemi qenë në gjendje që në mënyrë të drejtë ta vlerësojmë. Nuk ishte rastësi e as e paqëllimshme, por ishte Vullneti Hyjnor , ai i  cili na bëri të jemi pjesë e një rrugëtimi të ndritur, por edhe një hallkë në zingjirin e fuqishëm të Rrugës së Drejtë të All-llahut të Lartëmadhërishëm.

Ne të gjithë jemi të vetëdijshëm se çdo gjë e filluar, mbarimin e ka me vete, e ndoshta gjërat me vlerë edhe përfundimin e kanë më të shpejtë, ashtu siç e ndjejmë ne në këto momente. Por, ky është ligji i All-llahut ndër njërëz në këtë botë.

Tash, pas katër viteve e rikujtojmë qëllimin e ardhjes sonë në këtë burim të dijes, e që, pa dyshim  ishte marrja e një dije dhe edukate që, me sigurinë më të madhe, e themi që u mungon shkollave e institucioneve tjera në vend. Nuk dëshiroj t’ia ul vlerën askujt , por dëshiroj të tregoj krenarinë dhe mburrjen që kemi me këtë shtëpi të dijes dhe shkencës.

Njëherësh  duhet ta rikujtojmë faktin, vetëdijën dhe vizionin e prindërve tanë  kur ata na ndihmuan e na përkrahën që mu këtë fazë të ndjeshme të jetës sonë ta kalojmë në bankat e kësaj shkolle të ndritur.

Në këtë vend ku shpresojmë që më së miri ta kemi kuptuar se ishim të zgjedhur dhe të privilegjuar nga Ai, që ngritë dhe përzgjedh ata që Ai dëshiron.

Shpresojmë që ishim prej atyre që Allahu i përshkroi në Librin e Tij Fisnik duke thënë:

كنتم خير أمة أخرجت للناس تأمرون بالمعروف وتنهون عن المنكر وتؤمنون بالله ولو آمن أهل الكتاب لكان خيرا لهم منهم المؤمنون وأكثرهم الفاسقون                                           ( آل عمران- 110

Ju jeni populli më i (zgjedhur) dobishëm, i ardhur për të mirën e njerëzve, të urdhëroni për mirë, të ndaloni nga veprat e këqija dhe të besoni në All-llahun. E sikur ithtarët e librit të besonin drejt, do të ishte shumë më e mirë për ta. Disa prej tyre janë besimtarë, po shumica e tyre janë larg rrugës së Zotit.”

Të nderuar nxënës dhe ju të dashur maturantë!  Ne duhet të preokupohemi për rrethin ku jetojmë,  por edhe jemi thellë të bindur njëkohësisht që jemi prej atyre që bartim të mirën për shoqërinë mbar, edhe atë  në  kohën kur janë shtuar thirrjet, zërat e shumë njerëzve  që fuqishëm propagandojnë për të mbrapshtën dhe të ligën. S’duhet harruar kurrë se Zoti i Botëve na konsideron të zgjedhur dhe të privilegjuar për faktin se ftojmë njerëzit në të mbarë, ndalojmë ata nga  e keqja dhe jemi prej besimdrejtëve. Janë këto tri elementet kryesore që merotojmë të krenohemi ne me to më shumë se me çkado tjetër.

Ne pranojmë faktin që koha në të cilën jetojmë nuk na mundëson që të jemi konsekuentë e të përkushtuar ashtu siç kishin mundësi këtë gjë ta bënin brezat e mëhershëm. Ndoshta kjo është edhe arsyeja kryesore që Muhammedi s.a.v.s. përgëzoi që shpërblimi i atyre gjeneratave të mëvonshme do të jetë më i madh edhe se ai i shokëve të tij . Sa hadith shpresëdhënës  për ne  është ky në të cilin Muhammedi s.a.v.s. po thotë:

عن أبي جمعة قال: فقلنا يا رسول الله هل من قوم هم أعظم منا أجرا, آمنا بك واتبعناك. قال:” ما يمنعكم من ذلك ورسول الله صلى الله عليه وسلم بين أظهركم يأتيكم بالوحي من السماء, بل قوم يأتون من بعدكم يأتيهم كتاب بين لوحين يؤمنون به ويعملون بما فيه أولئك أعظم منكم أجرا”

Transmetohet nga Ebu Xhumatu se ka thënë: I tham të Dërguarit të Allahut s.a.v.s. A ka dikush që meriton shpërblim më të madh se sa ne që të kemi besuar dhe të kemi pasuar. Ndërsa Muhammedi s.a.v.s. ia ktheu:” Ç’farë ju pengonte juve që të mos besonit përderisa i Dërguari i All-llahut ishte në mesin tuaj, të cilit i vinte shpallja nga qielli. Po, shpërblim më të madh do të kenë ata popuj që  do të vijnë pas jush që e shohin librin e shkruar(Kur’anin) , e besojnë atë dhe veprojnë sipas tij . Të tillët  do të kenë shpërblimin më të madh se sa ju”

Prandaj, ne duhet të jemi më të zëshëm dhe më bindës në thirrjen tonë për në Rrugën e All-llahut, të jemi këmbëngulës në përcjelljen e mesazhit islam kahdo që shkojmë dhe kudo që të jetojmë, në mënyrë që sa më shumë njerëz të arrijnë që ta shijojnë kënaqësinë e asaj që ne e kemi përjetuar.

Fatmirësisht kemi kaluar nepër këto banka për këto katër vite dhe falenderojmë All-llahun që na ka bërë prej medresantëve , e ndoshta kemi shpëtuar  prej shumë sprovave të cilat e kanë kapluar rinin tonë. E përsosur, me mësimet islame, me fjalën e All-llahut e këshillën e Pejgamberit a.s., që janë formula e vetme e suksesit në jetë, por këtë sukses ne, të gjithë, do t’ia kemi borxh kësaj Medreseje dhe këtyre profesorëve, që vlerën dhe peshën po fillojmë t’ua shohim sot, kur e kuptojmë se tanimë po na ikin nga duart dhe po i takojnë vetëm të kaluarës.

Ne kemi qenë prej atyre që kemi marrë nga testamenti i Muhammedit s.a.v.s lënë gjeneratave pas tij , siq transmetohet nga Ebi Seid El-Huderiu që ka thënë:

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم:” سيأتيكم أقوام يطلبون العلم ، فإذا رأيتموهم فقولوا لهم : مرحبًا بوصية رسول الله وأقنوهم أي -علموهم ” أخرجه ابن ماجه .

I dërguari i Allahut s.a.v.s. tha :” Do t’ju vijnë juve disa njerëz që kërkojnë diturinë, e nëse i shihin thuajuni atyre, mirëseerdhët tek testamenti i resullulahit, dhe mësoni ata” Transmeton Ibn Maxheh.

Absolutizmi i takon vetëm All-llahut, vetëm Ai është i përkryer, kështu edhe ne, domosdo, kemi mangësi. Për katër vite ndonjëherë edhe jemi kundërshtuar mes veti, jemi hidhëruar me njëri-tjetrin, kemi kërkuar anët negative të shokëve e të profesorëve tanë. Sot kur ne shohim me sytë e zemrës e jo të ballit, gjithçka duket ndryshe, shikimi kalon mbi të gjitha mangësitë, vlerat dhe virtytet e shokëve, profesorëve.

Sot kur po largohemi, për të filluar një jetë të re me kujtimin e të vjetrës, kemi kuptuar më mirë së kurrë vlerën e asaj që e lamë pas. Kujtojmë shumë herë këshillat e përsëritura të juve profesorë e edukatorë të nderuar. Nuk na mbetet tjetër veçse t’ju themi me gjithë zemër faleminderit dhe“All-llahu ju shpërbleftë për mundin tuaj”!

Për ju shokë të dashur nuk kam fjalë tjetër pos t’ju them se ne këto ditë  ndahemi nga ju, dallgët e jetës do të na hedhin në brigje të ndryshme, vetëm Zoti e di nëse do të takohemi sërish dikur, por s’kemi ne forcë ta kundërshtojmë këtë ligj te jetës. Ju lus që të paktën,  në mos më shumë, të na ruani si një kujtim të çmuar dhe kurrë  mos e harroni këtë shoqëri që e krijuam në  fragmentin më të bukur të jetës sonë.

Në fund, dëshiroj ta këshillojë vetvetën, pastaj të gjithë juve shokë që të mundohemi ta rrisim intersimin tonë në këkimin e diturisë. Përkushtojuni nxënjes së dijes dhe kultivojeni mirëfilli edukatën e lartë islame të cilën e keni marrë në këto banka shkollore.

Të marrim shembull imamët tanë të mëdhenj-prijësit e medh’hebeve , Ebu Hanifen, Malikun, Shafiun,  Ahmedin e të tjerët, – Zoti pastë qenë i kënaqur me të gjithë- e të cilët ishin shembuj tejet të rrallë të sakrificës për hir të diturisë dhe shkencës përgjatë gjithë  historisë njerëzore.

E Lusim All-llahun e Lartëmadhëruar që të jemi pasardhësit më të mirë të paraardhësve më të ndritur, si dhe lusim All-llahun që suksesi dhe begatitë e Tij të mos i mungojë këtij tempulli të dijes dhe nxënësve të saj asnjëherë, si dhe të vazhdojë  edhe më tutje të luaj rolin prijetar në mësimin e  Islamit të mirëfilltë në trojet tona edhe më gjerë deri në Amshim.

E lusim All-llahun që të gjithëve të na bashkojë rreth të mirës e të mbarës e në botën tjetër të na takojë në Xhennetin Firdevs. Amin.

Nga: :Liridon Zhegrova / kl. 13

Medreseja e mesme “Alauddin”

11.05.2012  /  Prishtinë

Posted in AktiviteteComments (1)

Page 30 of 41« First...1020...2829303132...40...Last »

“Thërriti në rrugën e Zotit tënd me urtësi dhe këshilla të mira dhe polemizo me ta me atë mënyrë që është më e mira.” (Nahl, 16:125)

Get Adobe Flash player Wordpress Plugin By Tax Accountant

Mirënjohjet

Kalendar

February 2020
M T W T F S S
« Aug    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

Kyqu në E-mail