Archive | Aktivitete

Permbyllja e garave te Kuranit ne nivel te medreseve ne Ballkan

Garat e Kuranit në nivel të medreseve të Ballkanit, të cilat u mbajtën nën patronazhin e kryetarit të Bashkësisë Islame të Republikës së Kosovës, Myftiut Naim Tërnava, dhe të organizuara nga Medreseja e Mesme “Alauddin”, përfunduan sot. Gjatë këtyre ditëve në këto gara morën pjesë nxënës dhe nxënëse të medreseve të Ballkanit nga Kosova, Shqipëria, Turqia, Maqedoni, Mali i Zi, Kroacia, Bullgaria dhe Sanxhaku dhe patën rastin të shfaqin talentin dhe performancën e tyre në leximin-këndimin e Kuranit.

Kjo është gara e parë që u organizua në nivel ballkanik dhe nga të gjithë pjesëmarrësit u falënderuam BIK-u, Myftiu Tërnava dhe medreseja si nikoqire për këtë organizim kaq madhështor. Në përmbyllje të kësaj gare mori fjalën Myftiu Tërnava i cili falënderoi të gjithë pjesëmarrësit në këtë garë duke theksuar se ishte një garë e fortë dhe nuk ka asnjë humbës. Ai është shprehur i mahnitur me paraqitjen dhe leximin e këtyre nxënësve, të cilët janë argument i qartë se Islami në këto troje është i fortë dhe i qëndrueshëm dhe myslimanët kanë identitet me të cilin krenohen. Ai ka veçuar se kjo traditë do të vazhdohet edhe në vitet e tjera dhe ky është vetëm një hap i mbarë drejt afrimit dhe organizimit të përvjetshëm të garave kuranore në nivel të medreseve në Ballkan. Ai ka falënderuar drejtorin e Medresesë Jakup Çunaku dhe stafin e tij për këtë organizim shumë të mirë të garave kuranore. Ai ka falënderuar edhe për prezencën e mysafirit nga Arabia Saudite dr. Abdulaziz Muhamed Kasimi nga Organizata Botërore e Kuranit dhe Sunetit, përfaqësuesin e Dijanetit të Turqisë Omer Faruku.

Më pas, drejtori i Medresesë “Alauddin” Jakup Çunaku në fjalën e tij përmbyllëse falënderoi të gjithë pjesëmarrësit në këtë garë duke i falënderuar edhe shkollat të cilat kanë dërguar nxënësit në këtë garë kuranore duke theksuar porosinë kuranore “bashkëpunoni në punë të mira dhe të mbara..” , edhe ky organizim i sivjetmë, që llogaritet i pari i këtij lloji – niveli në historinë e Medresesë “Alauddin”, është në vazhdën e bashkëpunimit të mirë e të ndërsjellë ndërmjet medreseve të mesme të Ballkanit. Ai ka falënderuar anëtarët e komisionit vlerësues, të cilët bën një punë shumë të mirë dhe kryen me përpikëri këtë përgjegjësi.

Këto gara i nderoi me pjesëmarrje edhe imami nga Gjermania Xhelal Kaloshi, i cili gjatë këtyre ditëve performoi me këndim të Kuranit dhe të disa ilahive duke impresionuar të pranishmit.

Me fjalë përshëndetëse u paraqitën edhe dr. Abdulaziz Muhamed Kasimi nga Organizata Botërore e Kuranit dhe Sunetit, përfaqësuesi i Dijanetit nga Turqia Omer Faruku, Abdullah Al Muhibi nga Arabia Saudite, ishte kryetar i komisionit për vlerësimin e garave dhe i cili në fjalën e tij iu drejtua të pranishmëve duke shprehur falënderim për BIK-un, në krye me Myftiun Tërnava që bën një organizim kaq të mirë të këtyre garave kuranore. Ai po ashtu ka falënderuar edhe shkollat e rajonit, të cilat ofruan një shembull të shkëlqyeshëm se si duhet të kujdesemi për fjalën e Allahut.

Garuesit i vlerësoi komisioni profesional me këtë përbërje: hfz. Safet Hoxha (Kosovë), hfz. Osman Egini (Turqi), Abdullah Al Muhibi (Arabi Saudite), hfz. Shafi Osmani (Maqedoni) dhe hfz. Irfan Maliqi (Novi Pazar).

Fituesit e tri vendeve të para në nivelin e garës për lexim të lirë janë sipas kësaj radhitjeje :

Muhamet Bilal Demirel (Stamboll),
Uvejs Haxhi (Prishtinë) dhe
Ismet Selimi (Maqedoni)

Në garën për hifz në pesë xhuza fituesit janë:

Yunus Emre Yanaz (Stamboll)
Jasin Abdullai (Shkup) dhe
Mustafa Dalku ( Kosovë)

Në garën për tre xhuza fituan:

Uvejs Haxhi (Prishtinë)
Burim Amdiu ( Shkup)
Alen Bala (Shkodër)

Në garën për hifz të xhuzit të 30-të fituan:

Enes Latifi (Prishtinë)
Besar Latifoviç (Novi Pazar)
Muhamed Musa Durlu (Bulgari)

Kurse në kategorinë e vajzave në nivelin e garave për lexim të lirë, fituan:

Aisha Mekiq (Noviz Pazar)
Fatime Nitaj (Prishtinë) dhe
Anisa Xhaferi (Shkodër)

Në nivelin e garës në hifz për 5 xhuza, radhitja ishte kjo:

Edina Baçevac (Novi Pazar)
Hatixhe Kadriu (Prishtinë)
Elvira Halimi (Shkup)

Në kategorinë e garës për 3 xhuza fituan:

Medina Bardhi (Shkodër)
Maida Haliloviq (Novi Pazar)
Blerina Gashi (Prishtinë).

Ndërsa në nivelin e garës hifz në xhuzin e 30-të, u renditën kështu:

1. Aisha Mekiq (Novi Pazar)

Arta Asllani (Prishtinë) dhe
Selma Asani (Shkup)

 

Posted in AktiviteteComments Off on Permbyllja e garave te Kuranit ne nivel te medreseve ne Ballkan

MEDRESEJA “ALAUDDIN” MERR PJESË NË TURNEUN E KATËRT NDËRKOMBËTAR TË DEBATIT NË KATAR, NË GJUHËN ARABE PËR SHKOLLAT E MESME

Nën patronatin e zonjës Hind Bint Hamad Al Thani – Zëvendës Kryetar i Bordit dhe Kryeshefit Ekzekutiv të Fondacionit të Katarit, Katar Debate Center – anëtar i Fondacionit të Katarit për arsim, shkencë, dhe zhvillimin e shoqërisë – organizon TURNEUN E KATËRT NDËRKOMBËTAR TË DEBATIT NË GJUHËN ARABE PËR SHKOLLAT E MESME, i cili mbahet në Qendrën Kombëtare të Konferencave të Katarit ngga data 7 deri më 11 prill 2018 me pjesëmarrjen e ekipeve të shkollave të mesme nga “50” shteteve,  15 vende arabe dhe 35 shtete të cilat gjuhën arabe nuk e kanë gjuhë amëtare.

Tetë vende marrin pjesë për herë të parë: ” Kosova – Spanja – Tailanda – Serbi – Shqipëria – Polonia – Kirgizstan dhe Rusia “.

Ajo që e dallon këtë turne është pjesëmarrja e të gjtha shteteve në debat në gj. arabe, pa dalluar asnjërin prej shtetve arabfolëse dhe jo arabfolëse.

Ekipi nga Medreseja “Alauddin sot zhvilloi dy debate sikurse të gjitha ekipet tjera dhe fitoi debatin e zhvilluar me ekipin e Kolumbisë, ndërsa humbi në debatin e zhvilluar nga ekipi i Spanjës

Ekipi ynë përfaqësohet nga këta nxënës të klasës së 12:

  • Fisnik Gërguri
  • Adl Rraci
  • Mirsad Sadiku dhe
  • Albin Salihaj

Shpresojmë një përfaqësim dinjinjitoz nga ekipi kosovar i Medresesë.

Fadil Hasani
Doha, 07.04.2018

 

Posted in AktiviteteComments Off on MEDRESEJA “ALAUDDIN” MERR PJESË NË TURNEUN E KATËRT NDËRKOMBËTAR TË DEBATIT NË KATAR, NË GJUHËN ARABE PËR SHKOLLAT E MESME

Punëtoria rinore artistike për promovimin e vlerave kulturore të Kosovës

Punëtoria rinore artistike për promovimin e vlerave kulturore të Kosovës vazhdoj me shkollën e tretë “Alauddin” në Prishtinë. Gjatë këtij vikendi, nxënësit e kësaj shkolle kanë mësuar rreth arkitekturës tradicionale të vendit dhe kanë punuar maketë të një kulle-tip tradicionale. Në të njëjtën kohë është zhvilluar skulptura me gozhda e penj për formimin e hartës me reliefin e Kosovës. Në këtë punëtori morën pjesë nxënësit Altin Zeqiri, Arbër Lala, Eron Hajzeri, Flamur Haxha, Granit Sadiku, Imer Smajli, Rijad Sogojeva dhe Sabit Sogojeva. Kurse Medreseja Alauddin në Prishtinë falënderon tutorin e këtyre javëve që ka kryer punë të shkëlqyer me nxënësit tanë Adnan Zogaj nga MODUL Academy si dhe Drilon Osmani nga Kosova Në Lëvizje.

Medreseja Alauddin në Prishtinë mbetet gjithnjë e hapur për bashkëpunim me institucionet dhe organizatat e ndryshme që synojnë edukimin, arsimin dhe përcjelljen e eksperiencës të nxënësve tanë.

Posted in AktiviteteComments Off on Punëtoria rinore artistike për promovimin e vlerave kulturore të Kosovës

Një orë mësimore e gjuhës angleze kushtuar Ditës së Pavarësisë së Kosovës – 17 Shkurti

Për nder të Ditës së Pavarësisë së Kosovës – 17 Shkurti, një orë mësimore e gjuhës angleze i është kushtuar kësaj dite.
‘Mëso anglishten përmes poezisë’ ishte motoja e orës mësimore. Në këtë orë mësimore të shndërruar në një ambient inspirues dhe skenik, nxënësit e përpunuan, e mësuan dhe e interpretuan në forma të ndryshme artistike poezinë e titulluar ‘The Independence Day’, shkruar nga prof. Ejup Ramadani.

Autori i poezisë nxënësve të klasës 11/2 iu ka dhuruar nga një kopje të dizajnuar të poezisë, ndërsa drejtori Jakup Çunaku dhe profesori i lëndës Xhevdet Rusinovci e kanë bërë shpërndarjen e tyre në klasë, si simbolikë e mirënjohjes për punën e nxënësve.

Posted in AktiviteteComments Off on Një orë mësimore e gjuhës angleze kushtuar Ditës së Pavarësisë së Kosovës – 17 Shkurti

Takimi i drejtorit z. Cunaku me medresiste ne Ankara

Këto ditë në Ankara drejtori i M.M. Alauddin, Jakup Çunaku, së bashku me koordinatorin e degës në Gjilan, Arben Nezirin, dhe dekanin e FSI-së në Prishtinë, Dr. Fahrush Rexhepin, takuan një numer të studentëve nga Kosova. Me ata u biseduan për rëndësinë e avancimit të tyre në shkenca të ndryshme, si dhe për çështjen e arsimit në institucionet tona arsimore në Kosovë. Ndër të tjera drejtori i Medresesë shfrytëzoi rastin të bashkëbisedojë edhe me studentët që e kanë perfunduar Medresenë Alauddin, duke i njoftuar ata për proceset që tani po kalon Medreseja, si dhe për sukseset dhe sfidat.

Kjo vizitë u realizua falë organizatës turke Besader, e cila për 10 vjet radhazi tubon studentët nga Ballkani.

Posted in AktiviteteComments Off on Takimi i drejtorit z. Cunaku me medresiste ne Ankara

“Thërriti në rrugën e Zotit tënd me urtësi dhe këshilla të mira dhe polemizo me ta me atë mënyrë që është më e mira.” (Nahl, 16:125)

Get Adobe Flash player Wordpress Plugin By Tax Accountant

Kalendar

May 2021
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kyqu në E-mail