Archive | Aktivitete

“أعطني كلمة أعطيك جملة – Më jep një fjalë, të jap një fjali”

Ne Medresenë Alaud-din nuk  mungojnë aktivitetet e lira.Ndër aktivitetet e shumta që organizohen në Medrese ishte edhe ai i mbajtur më datën 10.03.2011 në lendën e gjuhës arabe me nxënësit e kl III a.

Profesori i gjuhës arabe Vahid Haxhiu me përkrahje nga drejtori z.Bahri Simnica organizoi këtë aktivitet sa të dobishëm aq interesant për nxënësit.I ftuar për pjesëmarrje në këtë aktivitet ishte  profesori i nderuar z.Ejup Ramadani i cili shoqërohej nga dy absolvente te Fakultetit te Studimeve Islame.

Profesor Ejupi erdhi me një ide shumë interesante dhe atraktive që u mirëprit nga nxënësit.

Aktiviteti u quajt ,, أعطني كلمة أعطيك جملة Më jep një fjalë,të japë një fjali”.

Pas prezentimit në pika të shkurtra të aktivitetit që u bë nga profesorët,nxënësit shumë kurioz filluan punën e tyre.Ata u ndanë në disa grupe.Secili prej tyre kishte për detyrë të zgjedhte nga një pliko ku gjendej nga një fjalë e caktuar dhe nga ajo fjalë jepnin ide te ndryshme  dhe më pas duhej të formulonin fjali.Fjalitë e tyre nxënësit i punonin në teknikën e hamerit.Aty u ngjall një atmosferë pune dhe tek të gjithë nxënësit vërehej angazhimi maksimal për të arritur suksese.

Pas përfundimit të punimeve të nxënësve,puna e tyre u vleresua lart nga profesorët te cilet u ndane shumë të kënaqur.Në fund prof.Vahidi shprehu një falënderim të veqant për Prof..Ejupin që kishte ndarë një pjesë të kohës për të qenë me nxënësit e Medresesë Alaud-din. (v.h)

Posted in AktiviteteComments Off on “أعطني كلمة أعطيك جملة – Më jep një fjalë, të jap një fjali”

Trafikimi me qenie njerëzore, brengë që duhet të prekë edhe ty

Trafikimi me qenie njerëzore,  brengë që duhet të prekë edhe ty

Kështu u titullua tema për të cilën u shpalosën dhe u shtjelluan disa gjëra  në lidhje me trafikimin e qenieve njerëzore në botë por edhe në vendin tonë.

Ligjërata u mbajt në amfiteatrin e shkollës së mesme “28 nëntori” në Prishtinë.

Kjo iniciativë u bë nga nxënësit e medresesë se mesme “Alaud-din” në Prishtinë dhe ata të shkollës teknike në bashkpunim me  KNP-në(Këshillin e nxënësve të Prishtinës).

Të pranishëm në sallë përveq drejtorëve të këtyre dy shkollave ishin edhe përfaqësues nga ministria e drejtësisë, nga OJQ-të si dhe nxënës nga shkolla të tjera të mesme të Prishtinë.

Tema u paraqit përmes sllajdeve të cilën e elaboroi me një kujdes të veqantë nxënësja e medresesë Merita Boroci.

Fillimisht u definua se ç’është trafikimi për të vazhduar më pas me disa statistika lokale e globale për numrin e të trafikuarve.

U ceken edhe Motivet dhe Faktorët që shpiejn në Trafikim,duke treguar kështu edhe qëndrimin e Islamit në lidhje me trafikimin e qenieve njerëzore e që janë të rëndësishme për ti theksuar si:

1.Përfitimi material

Koncepti Islam nuk pranon çdo rrugë të përfitimit material edhe në qoftë se synimi i përfitimit material është i pranuar duhet të jetë edhe rruga e përfitimit material e lejuar(hallal)sepse Profeti a.s ka thënë:”Sa pasuri e mirë është ajo që është në dorën e njeriut të mirë”.

2.Kurreshtja për ti vizituar vendet e tjera

Kurreshtja për dalje jashtë  vendit dhe për të rrugëtuar nëpër tokë është diç e natyrshme që e pranon koncepti islam.

Por të miturit edhe femrat nuk lejohet që të udhëtojnë në distanca të largëta pa shoqërimin e kujdestarëve të tyre, e tërë kjo është bërë me qëllim të ruajtjes së shenjtërisë së jetës dhe sigurisë së saj.

3. Shpresa për një jetë të mirë

4. Aspirata për shkollim jashtë vendit

Thotë Pejgamberi a.s:”Kush niset në rrugë për të kërkuar dituri ai është në rrugë të Zotit deri sa të kthehet.”

Por kjo nuk do të thotë që ne tua japim rastin dashakeqëve që të manipulojnë me qëllimet tona të  qiltërta.

5. Ikja nga një realitet i hidhur familjaro-shoqëror

Ne duhet të pranojmë se ikja nga problemi nuk është zgjidhje për të.

Thotë Muhamedi a.s:”Kush nuk prokopohet me qështjet e muslimanëve nuk është prej tyre.”


Faktorët që mundësojn realizimin e trafikimit

1.Mungesa e edukatës familjare

Në vitet e fundit respekti për prindërit është zbehur aq shumë saqë nuk u dëgjohet më fjala, por nëse e shikojmë nga ana tjetër prindërit janë ata që e edukojnë dhe e vedijësojnë fëmijën. Ata duhet që këtë edukatë ta marrin nga burime të sigurta dhe që shpiejnë drejtë një familje të sukseshme dhe me moral, mirëpo fatëkeqësisht kjo nuk po ndodh.

Pejgamberi thotë:”Edukoni fëmijët tuaj 20 vjetë para lindjes”

Kjo nënkupton që duhet ta edukojmë vetvetën dhe të jemi të kujdeshëm në edukimin e të tjerëve pastaj.

2.Mungesa e përkujdesjes institucionale

Në qoftë se çdo njeri punon me zell dhe dinjitet në punën që i është besuar dhe në qoftë se çdo institucion ofron shërbime për të cilat është i ngarkuar, doemos do të evitohej fenomeni i trafikimit të qënieve njerëzore.

Thotë Profeti a.s:”Secili prej juve është bari dhe përgjegjës për atë që është nën përkujdesjen e tij…dhe guaja është përgjegjëse për shtëpin e burrit të saj.”

3.Gjendja e rëndë ekonomike

4.Mos funksionimi i organeve të drejtësisë

Muhamedi a.s thotë:“Ai njeri i cili përzihet(shoqërohet)me njerëz i duron të ligat e tyre është më i mirë dhe më i dashur te Zoti se ai i cili nuk përzihet dhe nuk i duron të ligat e tyre”.

Thoshte prijësi i dytë i besimtarëve Omeri r.a. :”Në qoftë se në Irak do të merrte në thua një deve dhe do të lëndohej do të kisha frikë se Zoti do të më ndëshkoj,ngase nuk ia kam rrafshuar rrugën asaj”

5.Mungesa e edukatës së mjaftueshme në të gjitha hallkat (nivelet) e edukimit shkollor

Inkorporimi i edukatës fetare jemi të bindur që do ta zbehte shkallën e trafikimit të qenieve njerëzre, do ti vetëdijësonte të rinjët dhe të rejta për një kujdes të shtuar në realitetin ku jetojnë.

Pra cekëm kështu disa nga faktorët për të cilët u fol në ligjeratën e mbajtur.

Përveq faktorëve u shtjelluan edhe format e mashtrimit të viktimave (ajo se çfarë u ofrohet atyre).

Gjithashtu u përmend edhe aspekti ligjor për trafikimin, pra ligjet dhe konventat që e ndalojnë(luftojnë)atë.

Dhe në fund u dha një pasqyrë e shkurtër rreth kësaj dukuria e cila vitet e fundit ka hasur në zhvillim më të hovshëm, e që me të vërtetë është brengë për shoqërinë në të cilën po jetojmë.

Posted in AktiviteteComments Off on Trafikimi me qenie njerëzore, brengë që duhet të prekë edhe ty

Lojë miqësore në Volejboll

Nxënëset e Medreses së mesme “Alaud-din” në Prishtinë në bashkëpunim me KNP-në(Këshillin e nxënësve të Prishtinës) organizuan një miniturnir miqësor për vajza në Volejboll.

Turniri u mbajt me 12.03.2011 në sallën e sportit të medresesë Aluddin në Prishtinë.

Për shkak të mos informimit të sakt nuk morën pjesë të gjitha ekipet e shkollave të mesme të Prishtinës mirëpo garën vazhduan shkolla e mesme “Ali Sokoli”(Mjeksia) dhe medreseja “Alaud-din” Prishtinë.

Ndeshja u zhvillua në katër sete.

Në setin e parë pas vazhdimeve që u bënë, triumfuan nxënëset e shkollës “Ali Sokoli” me një rezultat shumë të ngushtë:28 me 27.

Në setin e dytë fitorën morrën nxënëset e medreses me rezultat: 25 me 23.

Pas një pushimi të shkurtër gara vazhdoi ku edhe në setin e tretë triumfuan medresantet me rezultat: 25 me 22.

Dhe në fund për ta vulosur fitorën medresantet shënuan rezultat  mjaft bindës: 25 me 17.

Në fund iu dha një mirënjohje ekipit fitues dhe u shtrua drekë nga ana e drejtorisë së medresesë për pjesmarrëset e lojës.

Posted in AktiviteteComments Off on Lojë miqësore në Volejboll

Një vizitë nga Shkodra Medresesë në Prizren

Më datën 11. 03. 2011, Senati i Medresesë së Shkodrës e vizitoi Paralelen e Medresesë në Prizren. Delegacioni kryesohej nga drejtoresha, e cila njëkohësisht ishte edhe profesoreshë e Gjuhës dhe Letërsisë Shqipe dhe profesoresha e Matematikës. Gjithësej ishin 20 nxënëse. Ato u pritën së pari nga Përgjegjësit e shkollës, e pastaj edhe nga Shoqata (kryesia) e nxënëseve të Paraleles së Medresesë së Prizrenit, të cilat edhe i shoqëruan një kohë më të gjatë.

Musafiret nga Shqipëria u njoftuan me objektin shkollor ku për disa çaste u qëndruan në amfiteatrin e shkollës. Të dyja palët, së pari kryetarja e shkollës së tyre prezantoi me atë rast rregullat dhe aktivitetet e Medresesë së Shkodrës, e të njëjtën gjë e veproi edhe kryetarja e nxënëseve të Medresesë së Prizrenit.

Urojmë që musafiret e nderuara t’jenë ndarë te kënaqura dhe shpresojmë për vizita të tilla edhe herave të tjera. (S. Jonuzi)

Posted in AktiviteteComments Off on Një vizitë nga Shkodra Medresesë në Prizren

Përfundoi “KUIZI 2011”


Me paralelet e djemve, sot përfundoi Kuizi i Diturisë 2011. Edhe sot, të gjithë nxënësit dhe personeli i Medresesë “Alauddin” ishin dëshmitarë të një gare të fortë dhe inkurajuese për secilin nxënës. Edhe dita e sotme e garave u zhvillua në dy nivele. Në nivelin e parë garuan klasët 10 dhe 11, e në të dytin ato 12 dhe 13.

Juria vlerësuese, e cila sot ishte në këtë përbërje: Sabri Bajgora – BIK, Almedin Ejupi, prof., Muhemed Dërmaku, prof., dhe Driton Arifi, prof., vlerësoi pjesëmarrësit e grupeve garuese si më poshtë:

Niveli i I:

Vendi i parë   klasa 11 – Gjilan (Mërgim Alidema, Arlind Salihu, Adem Sakihaj)

Vendi i dytё    klasa 11 – Prizren (Bekir Bytyqi, Dardan Suka, Mevlan Krasniqi)

Vendi i tretё   klasa 11/b Prishtinё (Enis Arifaj, Behxhet Kodraliu, Korab Haxha)

Vendi i katёrt   klasa 10/b prishtinё

Vendi i pestё    klasa 11/a Prishtinё

Vendi i gjashtё klasa 10/a Prishtinё

Vendi i shtatё   klasa 10 – Prizren

Vendi i tetё      klasa 10 – Gjilan

Niveli i II:

Vendi i parё   klasa 12/a Prishtinё (Besar Miftari, Ensar Halimi, Valdet Gashi)

Vendi i dytё    klasa 12 – Prizren (Dardan Gashi, Masar Skenderi, Sallem  Rama)

Vendi i tretё   klasa 13 – Prishtinё ( Ajet Aliu, Gëzim Ilazi, Afrim Arifi)

Vendi i katёrt   klasa 12 – Gjilan

Vendi i pestё    klasa 13 – Prizren

Vendi i gjashtё klasa 13 – Gjilan

Vendi i shtatё   klasa 12/b Prishtinё

Grupet fituese të tri vendeve të para morën këto shpërblime:

Vendi i pare: 120 euro, mirënjohje, libër.

Vendi idytë: 90 euro, mirënjohje, libër.

Vendi i tretë: 60 euro, mirënjohje, libër.

* Të gjitha grupet tjera u shpërblyen me 30 euro dhe libër për pjesëmarrje.

Të përkujtojmë, të premten u zhvillua dita e parë e kuizit për paralelet e vajzave. Kuizi i diturisë është tradicional në shkollën tonë dhe çdo vit organizohet në forma të ndryshme.

Drejtoria e Medresesë “Alauddin” në Prishtinë falënderon të gjithë nxënësit dhe stafin për pjesëmarrje, në veçanti garuesit të cilët për dy ditë me radhë i dhuruan shkollës momente të veçanta dhe atmosferë të këndshme. Gjithashtu, Drejtoria inkurajon fuqishëm të gjithë nxënësit dhe mësimdhënësit që vazhdimisht të jenë nismëtar të evenimenteve të ndryshme të dijes sikurse ishte Kuizi i organizuar këtë vit.

Posted in AktiviteteComments Off on Përfundoi “KUIZI 2011”

“Thërriti në rrugën e Zotit tënd me urtësi dhe këshilla të mira dhe polemizo me ta me atë mënyrë që është më e mira.” (Nahl, 16:125)

Get Adobe Flash player Wordpress Plugin By Tax Accountant

Kalendar

May 2021
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kyqu në E-mail